IMG_1623.PNG

ACTIVE MOBILITY -MIKÄ HOMMA?

May 8, 2019

Venyttely herättää ihmisissä aina paljon keskustelua. Yhden mielestä venyttely on tarpeetonta, toisen mielestä tylsää mutta pakollista ja kolmannen mielestä ainut tapa harrastaa liikuntaa. Venyttely itsessään voi kuntoilijalle riittää harjoitteeksi -kunhan venyttelyllä ei tarkoiteta pelkästään minuutin pitoa haarat auki. Venyttely ja vielä laajempana käsitteenä liikkuvuusharjoittelu voivat olla monipuolista ja kehittävää sellaisenaankin ja varsinkin yhdistettynä muun harjoittelun rinnalle. 

 

 

 

Venyttelyllä pyritään saavuttamaan laajemmat liikeradat, avata kireitä ja tukkoisia lihaksia sekä tukea palautumista. Venytellä voi monella eri tavalla ja tässä tutustutaan tarkemmin käsitteeseen ACTIVE MOBILITY eli karkeasti suomennettuna aktiivinen venyttely. Tällä venyttelymuodolla pyritään tukemaan esimerkiksi tietyn liikkeen toiminnallisuutta. Toiminnallisuudella tässä haetaan siis suoraan tukea arkielämään tai johonkin tiettyyn liikkeeseen. Esimerkiksi alla esiteltävien liikkeiden ensimmäinen on loistava harjoite pään yläpuolelle tapahtuviin liikkeisiin.  Venyttelyliike siis suoritetaan asennossa, jossa liikettä pyritään hallitsemaan tai lisäämään lihastyöllä. Kuulostaa kirjoitettuna todella hassulta -miten voidaan venyttää, jos tehdään samaan aikaan lihastyötä? 

 

 

 

Yritän seuraavan esimerkin kautta avata tätä lisää. Nappaa samalla liike omaan venyttelypankkiisi! 

 

Kuvan esimerkissä on tarkoituksena venyttää ja lisätä liikkuvuutta jalkojen takaosiin sekä samalla harjoittaa olkapäiden liikkuvuutta. Liike voidaan tehdä joko toistoina tai pitona -molemmissa versioissa joudut taatusti tekemään lihastyötä asennon saavuttamiseksi ja parantamiseksi. 

 

 

 

 

Joten miksi juuri sinun kannattaisi venytellä aktiivisesti? Kuten jo todettu, tarkoituksena on lisätä liikkeen ja liikkuvuuden toiminnallisuutta. Tämän kaltainen venyttely tukee parhaiten itse liikettä ja esimerkiksi suoritusta työssä. Koska liikettä tehdään omalla lihastyöllä, jokainen venyttelee vain liikeradalla, jolla pystyy. Liikkeet ovat monipuolisia verrattuna staattisiin pitoihin! Vain oma mielikuvitus on rajana näiden liikkeiden kanssa. 

 

Saitko uutta inspiraatiota venyttelyyn tästä? Jossei muuta, niin nappaa talteen ainakin yllä näkyvät venytykset! 

 

-Emilia 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon