IMG_1623.PNG

ASIAA TYÖKENGISTÄ

February 4, 2019

 

 

Kyselin vähän aikaa sitten, olisiko teillä siellä ruudun takana kiinnostusta lukea työkengistä, joten tässäpä lopputulos. Olen itse kokeillut työkenkinä lenkkareita, jumppatossuja sekä sandaalimallisia virallisia työkenkiä. Työkengän valintaan vaikuttaa tietenkin moni asia esimerkiksi työnkuva; liikutko paljon työssäsi vai istutko paikoillaan suurimman osan päivästä? Tarvitseeko työssäsi olla turvallisuussyistä teräskärkinen kenkä tai liukumaton pohja? 

 

Jalkojen terveyden kannalta on tietenkin tärkeää, että työkenkä on valittu silmällä pitäen työtehtäviä sekä jalkaterien rakennetta. Kengän pohjan tulee myös sopiva sen tehtäviin varsinkin, jos työtehtäviin kuuluu paljon kävelyä ja liikkumista. Pohja ei myöskään saisi olla liian liukas, jottei vaaratilanteita synny. 

Kengän ergonomia on myös siitäkin syystä tärkeä, että esimerkiksi selkävaivat voivat saada alkunsa alaraajojen vääränlaisesta asennosta tai kuormituksesta. 

Jalkojen terveyden kannalta paras vaihtoehto onkin vaihdella kenkiä säännöllisin väliajoin, jolloin jaloille tuleva kuormitus vaihtelee. 

 

Vietän itse omassa työssäni suurimman osan päivästä jalkojeni päällä, en vain seisten vaan kävellen, kyykkien ja kontaten lattialla, joten kenkien tulee pysyä menossa mukana. Aluksi, kun käytin lenkkareita ja jumppatossuja työkenkinä, pysyivät ne kyllä menossa mukana, mutta iltaisin jalkani olivat aivan kipeät ja turvonneet. Jalkani myös hikosivat aina kengissä, varsinkin kesäaikana ja kenkiä sai aina olla tuulettamassa sekä pesemässä. 

 

 

 

 

Päädyin sitten muutama vuosi sitten ostamaan itselleni kunnon työkengät syntymäpäivälahjaksi. Tilasin kenkäni netistä ja ne olivat Birkenstock-merkkiset sandaalimalliset työkengät. Kengässä on paksu ja muotoiltu pohja sekä säädettävät remmit päällä. Itselläni on aika leveä jalkapöytä, joten säädettävyys oli huippujuttu. Olen nyt käyttänyt kyseisiä kenkiä parin vuoden ajan lähes päivittäin ja kengät ovat edelleen hyvässä kunnossa ja säilyttäneet mallinsa. Jalkapohjani eivät ole olleet enää iltaisin kipeät eikä arat. Olen ollut kenkiin niin tyytyväinen, että tilasin juuri saman malliset kengät eri värissä itselle taas syntymäpäivälahjaksi. 

Ajattelin myös aluksi, etteivät sandaalimalliset kengät pysy mukana menossani töissä, mutta tämä luulo osoittautui onneksi vääräksi. Kenkä on niin hyvin muotoiltu, että se pysyy jalassa kävellessä ja jopa juostessa, tasamaalla sekä rapuissa. Ja jos joudun töissä käymään esimerkiksi hoitopöydälle polvilleen tai konttaamaan, kengät saa nopeasti potkaistua jalasta pois. 

Parasta kengässä on kuitenkin se, että jalkani saavat hengittää eivätkä ne hikoa, kuten vanhat lenkkarini. 

 

Pidän itse myös kengissä koristeellisuudesta ja kaikki mikä kiiltää, kiinnostaa. Muuten joudun töissä pitämään työvaatteita, mutta työkengät saa itse valita ja pidänkin siitä, että niillä voi vähän leikitellä. Omat kenkäni ovat jostain syystä kaikki kimaltavia...

 

 

 

Mitä sitten kannattaa huomioida työkenkiä valitessa? 

- Käyttötarkoitus 

Mieti, millaiseen käyttöön kengät tulevat. Osalla työpaikoista on tiukat sääntelyt (yleensä turvallisuussyistä) työkengistä, jolloin työnantaja yleensä antaa tarkat ohjeet työkenkien hankitaa varten. Muuten kannattaa pohtia, liikutko paljon työssäsi, minkälainen pohja kenkään kannattaa valita, haluatko kenkään takaremmin vai tarvitseeko kengän olla umpinainen? 

 

- Materiaali

Tarvitseeko kenkiä pestä usein vai riittääkö ulkoinen puhdistus? Osia työkengistä voi pestä koneessa, osa taas tulee pestä käsin. Kannattaa miettiä, pidätkö joka päivä samoja kenkiä vai vaihteletko useamman parin väliltä? 

 

- Malli 

Oman jalan malli kannattaa huomioida työkenkää valitessa. Lähtökohtaisesti, jos jaloissasi ei ole suurempia ongelmia, kannattaa hankkia suoralestinen kenkä tukevalla kantakupilla. Jos taas jalkaterässäsi on ongelmia, kuten voimakkaasti madaltunut tai vaihtoehtoisesti todella korkea jalkaholvi, kannattaa kengän pohjaan panostaa tai hankkia räätälöidyt pohjalliset. 

Leveän jalkapöydän omaaville kannattaa tietenkin valita leveälestisempi kenkä tai säädettävä (kuten omani). 

 

 

 

Tässäpä vähän ajatuksia työkengistä, herättikö postaus kysymyksiä tai ajatuksia? Panostatko itse työkenkiin vai käytätkö töissä vanhoja lenkkareita, kuten allekirjoittanut ennen? 

 

- Emilia

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon