IMG_1623.PNG

HALUATKO OPPIA SEISOMAAN KÄSILLÄSI? POSTAUSSARJA 1/3

January 20, 2019

Käsilläseisonta ja muutenkin kehonpainoharjoittelu on viime vuosina noussut suureen suosioon, enkä yhtään ihmettele, että miksi. Suurin osa kehonpainolla suoritettavista liikkeistä on helppoja ja nopeita toteuttaa lähes missä vain (kuten kyykyt ja punnerukset), et nimittäin tarvitse itsesi lisäksi mitään varusteita. Usein kehonpainoliikkeet ovat myös näyttävän näköisiä -tästä hyvänä esimerkkinä käsilläseisonta. Näyttävyyden lisäksi esimerkiksi juuri käsilläseisonta harjoittaa monipuolisesti keski -ja ylävartalon lihaksia sekä liikkuvuutta. Lisäksi kaikenlaisten taitojen harjoittelu on yleensä niin hauskaa, että et edes harjoituksia tehdessäsi huomaa harjoittelevasi. 

 

 

 

Käsilläseisontaa harjoitellessa ylävartalon voima ja liikkuuvuus lisääntyvät, mutta ennen käsilläseisonnan harjoittamisen aloittamista on hyvä käydä läpi huolelliset lämmittelyt ja tehdä liikkuvuutta ja hallintaa lisääviä liikkeitä, jotta kroppa on valmiina käsilläseisontaan. 
Hyvään käsilläseisonta-asentoon vaaditaankin olkanivelistä sekä hartioista liikkuvuutta sekä keskivartalosta voimaa asennon tukemiseksi. Mikäli keskivartalolihakset eivät käsilläseisonnassa tue asentoa, on hyvinkin todennäköistä, ettet tule koskaan pääsemään optimaaliseen käsilläseisonta-asentoon, vaan liikettä kompensoidaan muualta (esim. alaselästä), joka ei tietenkään pitkällä tähtäimellä tule johtamaan haluttuun lopputulokseen. 

 

Käsilläseisonta on teoriassa helpon kuuloista; noustaan käsien varaan seisomaan ja pysytään siellä. Yleensä käytäntö kuitenkin osoittautuu toiseksi ja vaikka käsilläseisonta-asentoon päästäisiinkin, tullaan sieltä yleensä alas nopeammin kuin ehdit kissaa sanoa. Käsilläseisonta onkin asentoon pääsemisen jälkeen ns. kaatumisen hallintaa. Tarkoituksena on saavuttaa asento, jossa keskivartalo tukee asentoa ja käsillä tehdään pienenpieniä tasapainottamisen liikkeitä kaatumisen estämiseksi. Helppoa, eikö? 

 

No, totuus on, että käsilläseisontaa voi oppia vain seisomalla käsillään. Harjoitus tekee mestarin ja sitä rataa. Mutta entäpä jos harjoituksissa ei pääse edes alkuun, että asentoa voisi harjoittaa? 

Listaan näissä postauksissa muutamia hyviä harjoituksia käsilläseisontaa varten, joista kannattaa lähteä liikkeelle, kun käsilläseisontaa alkaa harjoittamaan. Harjoitukset ovat hyviä lämmittelyyn ja asennon harjoittamiseen, vaikka osaisitkin jo seisoa käsilläsi. 

 

Tässä postauksessa käydään läpi lämmittely eli hyviä valmistavia harjoituksia kohti käsilläseisontaa. 

 

1. Ranteet: 

Ranteet joutuvat kovilla käsilläseisonnassa, varsinkin jos et ole aiemmin juuri käsien päällä aikaa viettänyt. Ranteet kannattaa lämmittää liikuttamalla ranteita eri suuntiin lattialla suorilla käsillä. Käsilläseisonnassa tasapainoa haetaan juurikin sormien ja kämmen alueelta.

Tee painonsiirtoja ranteet eri asennoissa ja kulmissa, muista suorat käsivarret! Voit tehdä myös liikkeet seinää vasten, jos lattialla olo ei jostain syystä onnistu. 

 

 

 

 

2. Kyynärpäät

Tee kyynärpäillä pyörittäviä liikkeitä maassa tai seinää vasten. Muista aina liikkeen välissä käyttää käsivarret suorana. 

 

3. Lavat 

Lapojen tuki on tärkeässä roolissa käsilläseisonnassa. Seuraavassa osassa keskitytään vielä tarkemmin harjoitteisiin, jossa harjoitetaan lapojen työntämistä oikeaan suuntaan käsilläseisonnassa. Tässä osiossa tarkoituksena on herätellä ja lämmittää lapojen alueen lihaksia. Tee pumppaavaa liikettä; rutista lapoja yhteen ja työnnä niitä auki. Pidä käsivarret koko ajan suorina. 

 

 

 

Tässäpä esimerkkiliikkeitä, joista lähdetään liikkeelle kohti vapaan käsilläseisonnan harjoitteita. Lämmittelyliikkeitä on olemassa varmasti satoja erilaisia, tässä muutama esimerkki liikkeistä, joita itse käytän aina harjoitellessani käsilläseisontaa. 

Oletko aina halunnut kokeilla käsilläseisontaa? Kerro kommenttiboksiin! 

 

Psst. Muistathan, että meillä Movement Kotkassa harjoitellaan käsilläseisontaa aina keskiviikkoisin? 

 

- Emilia

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon