IMG_1623.PNG

PALKKATYÖ VS. YRITTÄJYYS

January 13, 2019

 

 

Teen tällä hetkellä kahta työtä: päivisin teen fysioterapeutin sijaisuutta kuntoutuslaitoksessa ja iltaisin toimin yrittäjänä omalla salillani. Molempiin töihin sisältyy plussia ja miinuksia. Toisesta työstä saan kiinteää kuukausipalkkaa ja toisesta työstä rahaa tulee epäsäännöllisemmin -jos on tullakseen. Palkkatyössä saavut työpaikalle, teet työt ja lähdet kotiin. Yrittäjänä saat toimia oman itsesi herrana ja työajat määrität itse (lue: töitä tehdään työpaikalla, kotona, autossa jne.). 

 

Täytyy heti tähän alkuun todeta, että molemmissa töissä on hyviä sekä huonoja puolia ja jokainen kokee asiat eri tavalla, eli nämä ovat vain omia mielipiteitäni parin viime vuoden ajalta. Molemmissa töissä olen siis jo viihtynyt parin vuoden ajan, eli jotain hyvää täytyy molemmissa olla. Työt ovat osittain hyvinkin samankaltaisia ja se onkin se syy, joka minut on tälle (tai näille) aloille ajanut - halu auttaa ihmisiä voimaan paremmin. 

 

 

 

No, miten työt sitten käytännössä eroavat toisistaan? 

 

TYÖAJAT: 

Palkkatyö: Säännöllinen työaika ajoittuen 8-18 välille, tiedät työvuorot aina 3-6 viikkoa etukäteen. Joku muu suunnittelee työvuorot puolestasi. Esimerkiksi tietyn päivän vapaaksi saaminen riippuu muista kuin itsestäsi. 

Yrittäminen: Olet täysin itsesi herra. Suunnittelet omat työaikasi, pystyt tarvittaessa pitämään vapaana päivän, jonka tarvitset. Tällä alalla työaika yleensä klo 18 eteenpäin, olet siis silloin töissä kun muut eivät ole. 

 

PALKKA: 

Palkkatyö: Säännöllinen, kiinteä kuukausipalkka plus lisät, jos teet pyhinä/lauantaisin/iltaisin töitä. Loma-aika ja vapaapäivät eivät vaikuta palkkaan.

Yrittäminen: Maksat itsellesi silloin kun pystyt, mikä tarkoittaa sitä, että joka kuukausi et välttämättä pysty nostamaan palkkaa ollenkaan ja seuraavassa kuussa pystyt. Loma-ajalta ja vapaapäiviltä et saa mitään palkkiota, vaan raha tulee säästää etukäteen. Ei ilta/pyhä/viikonloppulisiä. 

 

TYÖYHTEISÖ: 

Palkkatyö: Työkaverit, tämän työn yksi suurimmista plussista. Töissä on aina joku, jolta kysyä apua tai vinkkiä -eikä tarvitse aina olla edes työasia. Esimiehiltä saat selkeät ohjeet, joiden mukaan toimit töissä. Vaan itse työn tekeminen jää sinulle. Muutoksista ja tulevaisuuden suunnittelusta huolehtii joku muu. 

Yrittäminen: Ei isoa työyhteisöä, jolta kysyä neuvoa. Suunnittelet työpäiväsi itse, teet työn kuten itse suunnittelet ja haluat. Kahvitauolla kuuntelet omia ajatuksiasi -jos ylipäätään maltat pitää kahvitauon. 

 

TYÖN SISÄLTÖ: 

Palkkatyö: Työpäivät sisältävät paljon itse työn tekemistä ja muutkin työt kuten kirjaaminen, kokoukset ja koulutukset liittyvät aina työhön. Kehität työn sisällä itseäsi ja omaa tekemistäsi.  

Yrittäminen: Työpäivät sisältävät paaaaljon muutakin kuin itse työn tekemistä. Salilla tunnin pitäminen vie päivästä riippuen 1-3h ja siihen tulee päälle markkinointi. kirjanpitoasiat, tuntien suunnittelu, nettisivujen päivitys, salin siivoaminen, uusien tavaroiden hankkiminen, asiakkaiden hankkiminen, musiikkilistojen päivitys jne jne. Käytännön työ (=tuntien pito) on itseasiassa vain pieni pintaraapaisu kaikesta työmäärästä. 

 

 

Pidän molemmista töistäni. Olen usein kuullut lauseen "miten jaksat ja ehdit tehdä kaiken" ja vastaukseni on aina sama: rakastan työtäni ja saan siitä itsekin paljon, kun näen miten pystyn auttamaan ihmisiä eri elämäntilanteissa. Kahden työn kanssa tasapainoilu vaatii kuitenkin jonkin verran organisointia. Yrittämisessä on yhtenä etuna näen sen, että pystyt tekemään töitä myös kotoa käsin -asia, jota esimerkiksi kahden koiran omistajana arvostaa suunnattomasti. Yrittäjyydessä on yhtenä vahvana plussana juurikin se vapaus. Työt eivät välttämättä ole sidottuna mihinkään tiettyyn paikkaan (paitsi omassa tapauksessani tuntien pito). 

 

Jos nyt pitäisi valita jompi kumpi työ, valintani olisi yrittäjyys. Yrittäjänä voit itse määrittää työtaakkasi ja töiden tekeminen käsin kotoa houkuttaa. Tykkään myös tehdä töitä omaan tahtiini ja esimerkiksi omien treeniaikataulujen suunnittelu olisi helpompaa, jos kaikki aikataulut olisivat omissa käsissäni. 

 

Tässäpä nyt päällimmäisiä ajatuksia kahden työn tekijältä. Varmasti moni asia jäi vielä kertomatta, laita kommenttiboksiin kysymystä, jos haluat, että vastaan vielä johonkin tiettyyn asiaan liittyen kumpaan tahansa työhön. 

Onko siellä lukijoissa muita yrittäjiä? 

Muista painaa alareunan "<3"-painiketta, jos postaus oli mielestäsi mielenkiintoinen! 

 

- Emilia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon